Nuorten perhekurssit - Tukea harvinaiseen murrosikään

Järjestämme sopeutumisvalmennuskursseja harvinaista sairautta sairastaville, noin 13-17 -vuotiaille nuorille ja heidän perheilleen. Kurssit ovat kestoltaan neljä päivää ja niissä keskitytään nuoruusiän taitekohtaan.

Kurssit vuonna 2020 

Ajankohta Kurssin nimi/kohderyhmä Hakuaika päättyy
     
     

 

Tiedotamme vuoden 2021 kursseista alkuvuoden aikana.

Kurssit on suunnattu noin 13-17 -vuotiaille nuorille perheineen ja ne järjestetään Iiris-keskuksessa Helsingin Itäkeskuksessa. Iiriksessä majoitutaan perhehuoneissa ja kurssi sisältää täysihoidon. Vapaa-ajan mahdollisuuksia kurssiohjelman ulkopuolella tarjoaa viereinen Itis-ostoskeskus sekä kaikki metromatkan päässä avautuvat Helsingin mahdollisuudet. Nuorten perhekurssi 1 on kohdennettu perheille, joissa nuorella on Williams -oireyhtymä. Nuorten perhekurssi 3 on kohdennettu perheille, joissa nuorella on harvinainen sairaus, johon ei liity kehitysvammaisuutta. Alunperin tälle vuodelle suunniteltu Nuorten perhekurssi 2 "Harvinaiset kehitysvammaoireyhtymät" jää koronavirusepidemian aiheuttamien muutosten vuoksi pois.

Kurssien sisältö

Nuorten kurssit tarjoavat koko perheelle aikaa olla yhdessä poissa arjen kiireistä sekä mahdollistavat ajatusten ja kokemusten jakamisen muiden perheiden kanssa. Kurssilla tuetaan vanhempia nuoren murrosiän tuomien haasteiden keskellä. Vanhempien ohjelma sisältää ohjattuja ryhmäkeskusteluja ja eri alojen asiantuntijoiden pitämiä tiedollisia osuuksia nuoruusikään liittyvistä teemoista, kuten opiskelu ja työelämä, itsenäinen asuminen, ihmissuhteet ja seksuaalisuus sekä itsetunto ja psyykkinen terveys. Nuorille ja sisaruksille on kurssilla päivisin omaa ohjelmaa, joka pitää sisällään ohjattua pienryhmätoimintaa. Nuorten ja sisarusten ohjelmassa käsitellään ryhmän tarpeista nousevia teemoja erilaisin toiminnallisin menetelmin unohtamatta mukavaa yhdessäoloa ja hauskanpitoa. Lisäksi kurssilla on koko perheen yhteistä ohjelmaa.

Kurssille hakeminen

Kurssille haetaan täyttämällä hakulomake verkossa. Pääset hakulomakkeeseen klikkaamalla tästä.

Kurssin järjestää Harvinaiskeskus Norio ja sen rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla. Osallistujille kurssi on maksuton. Kurssin sisällöllinen ohjelma vastaa Kelan sopeutumisvalmennuskurssin vaatimuksia, joten kurssin jälkeen Kelasta voi hakea ansionmenetyskorvauksena kuntoutusrahaa kurssipäivien ajalta sekä matkakuluihin matkakulukorvaukset omavastuun ylimenevältä osalta. Jos aiotte hakea näitä korvauksia, täytyy nuorella olla lääkärinlausunto, jossa lääkäri suosittelee sopeutumisvalmennuskurssille osallistumista. Lausunnon tulee olla alle vuoden vanha. Sen voi ladata skannattuna hakulomakkeeseen tai toimittaa postitse Harvinaiskeskus Norioon (Kornetintie 8, 00380 Helsinki).  Lausunnon voi toimittaa hakemuksen lähettämisen jälkeen, mutta sen tulee olla Harvinaiskeskus Noriossa ennen kurssin alkua. Jos ette aio hakea Kelasta matkakuluja tai kuntoutusrahaa, lausuntoa ei tarvitse toimittaa.

Tarkista kunkin kurssin viimeinen hakupäivä ja hae kurssille ajoissa. Kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnoista viikon sisällä hakuajan päättymisestä. Kurssille voidaan valita enintään kahdeksan perhettä. 

Lämpimästi tervetuloa kurssille!

Lisätietoja:

Kurssivastaava Johanna Valkonen
johanna.valkonen@tukiliitto.fi
p. 044 7767 615