AJANKOHTAISTA TILAA UUTISKIRJE OTA YHTEYTTÄTrisomia 18

HARVINAISKESKUS NORIO LYHYT DIAGNOOSIKUVAUS | Lyhyet diagnoosikuvaukset on tarkoitettu jonkin oireyhtymän tai harvinaissairauden yleisesittelyksi.

Trisomia 18

Harvinaiskeskus Norio

Lääketieteen toimittaja Johanna Rintahaka, Norio-keskus 17.7.2019

Edwardsin oireyhtymä

Lyhyesti

Trisomia 18 on synnynnäinen kromosomimuutos. Sen oireet ovat vaikeat ja koskettavat monia eri elimiä ja elinjärjestelmiä. Suurin osa trisomia 18 raskauksista (95 %) keskeytyy spontaanisti vaikean kehityshäiriön vuoksi.

Oireet ja löydökset

Trisomia 18:ssa elinten epämuodostumia ovat tyypillisiä mm. kasvoissa, raajoissa, sormissa, silmissä, sydämessä (90 % tapauksista), ruuansulatuskanavassa, munuaisissa ja virtsateissä. Joskus trisomiaan 18:sta liittyy omfaloseele eli napanuoratyrä, jossa navan kohdalta on työntynyt kalvopussin ympäröimiä suolenmutkia vatsaontelon ulkopuolelle.

Keskushermoston kehityshäiriöihin kuuluvat mm. dolikokefalia eli pitkä ja kapea pään muoto ja mikrokefalia eli pienipäisyys. Joskus harvoin trisomia 18 oirekuvaan liittyy myös anenkefalia eli aivottomuus, holoprosenkefalia eli etuaivojen jakautumattomuus ja hermostoputken sulkeutumishäiriöstä johtuva selkärankahalkio (spina bifida) sen eri muotoineen.

Kasvonpiirteisiin lukeutuvat mm. pienet ja toisistaan etäällä olevat silmät, alaleuan taaksepäin vetäytyminen, ulkokorvien kolmiomainen muoto. Joissakin tapauksissa voi esiintyä huuli-kitalakihalkiota. Jalkojen epämuodostumiin lukeutuu mm. pes equinovarus eli synnynnäinen epämuodostuma, jossa jalkaterä ja kantapää ovat normaalia pienemmät ja jalkaterän etuosa on kiertynyt sisäänpäin (kampurajalat). Käsissä viides ja toinen sormi on päällekkäinen neljännen ja kolmannen sormen kanssa. Joskus voidaan todeta artrogrypoosia eli niveltenkoukkujäykistymistä ja värttinäluun epätäydellinen muodostuminen.

Ruuansulatuselimistön synnynnäisiin epämuodostumiin lukeutuvat mm. peräsuolen ja -aukon epämuodostumat sekä esofagusatresia eli ruokatorven umpeuma, jossa ruokatorven yhteys vatsalaukkuun puuttuu ja/tai ruokatorvi on yhteydessä henkitorveen. Munuaisten ja virtsateiden epämuodostumiin voi kuulua mm. hydronefroosi eli vesimunuainen, jossa virtsan virtaamisen estyminen aiheuttaa munuaisaltaan ja -pikarien laajentumisen

Elävänä syntyneillä vauvoilla todetaan hypotonia eli lihasten velttous ja imemisvaikeuksia. Ensimmäisten päivien ja viikkojen jälkeen lihasjänteys kasvaa hypertoniaksi. Vauvat eivät näytä olevan tietoisia ympäristöstään. Kasvun viivästymä voidaan todeta jo sikiöllä kohdussa ja se on merkittävä myös syntymän jälkeen. Vauvat näyttävät laihtuneilta ja kroonisesti aliravituilta.

Oireyhtymän syy, periytyvyys ja yleisyys

Trisomia on kromosomimuutos, joka useimmiten johtuu hedelmöitykseen osallistuvan sukusolun, siittiön tai munasolun, solunjakautumisen häiriöstä. Tämän seurauksesta hedelmöitykseen osallistuvaan sukusoluun on kahden kromosomin sijaan tullut kolme kappaletta jotakin tiettyä kromosomia. Trisomia voi syntyä myös hedelmöityksen jälkeen varhaisissa solunjakautumisten aikana alkiossa. Täydellisessä trisomiassa, kaikissa elimistön soluissa on yksi ylimääräinen kromosomi, mosaikismissa kromosomimuutos löytyy vain joistakin kehon soluista. Täydellinen trisomia 18 on kaikkein yleisin trisomia 18:sta muoto (94 % tapauksista). Moisaikismi trisomia 18 on noin 5 %:lla trisomia 18-vastasyntyneistä. Mosaikismi trisomian 18 vaikeusaste riippuu trisomia 18 solujen lukumäärästä ja solutyyppeistä, joihin kromosomimuutos kohdistuu.

Trisomia 18 syntyy perimään useimmiten biologisesti sattumalta, de novo, ilman aikaisempaa sukuhistoriaa trisomiasta 18. Perheen miettiessä toista raskautta, he voivat halutessaan hakeutua perinnöllisyysneuvonnan piiriin, jossa voidaan selvittää trisomia 18:sta taustalla mahdollisesti olevia syitä. Perinnöllisyysneuvonta on hyödyllinen etenkin silloin, jos perhettä on kohdannut aikaisemmin yksi tai useampi keskenmeno. Äidin korkea ikä tulla raskaaksi (n. 40-vuotiaana) lisää trisomia 18 riskiä noin 0,1-0,2 %.

Trisomia18 esiintyvyys on yksi vastasynynyt 6000-8000 syntynyttä lasta kohden (1:6000 -1:8000).

Diagnoosi ja hoito

Raskaudenaikainen ultraäänitutkimus voi antaa viitteitä trisomia 18:sta. Tarkempi vastaus saadaan kuitenkin vasta sikiön kromosomitutkimuksesta. Syntymänjälkeinen diagnoosi perustuu kliiniseen tutkimukseen ja vauvan verinäytteen perusteella tehtävään kromosomitutkimukseen, jonka positiivinen tulos vahvistaa diagnoosin.

Vastasyntyneiden epämuodostumien kirurgiseen hoitoon ryhdytään harvoin vauvan lyhyen eliniänodotteen vuoksi. Kaikki muu voitava pyritään tekemään.

Eliniän ennuste

Useimmat raskaudet päätyvät trisomia 18 keskenmenoon (95 %), tai vastasyntynyt menehtyy ensimmäisen elinvuoden aikana (noin 90 % elävänä syntyneistä) sydämen, munuaisten tai neurologisten oireiden komplikaatioihin. Moisaikismisissa trisomia 18 tapauksissa 70 % vauvoista elää noin vuoden, harvinaisissa tapauksissa jopa varhaislapsuuteen asti.Tuntemattomasta syystä tyttövauvoilla on hiukan parempi eliniänodote kuin poikavauvoilla. 

Historia

John Hilton Edwards kuvasi ensimmäisenä Trisomia 18 oireet 1960-luvulla.

 

Kokemustietoa tästä oireyhtymästä löydät Harvinaiskeskus Norion sivuilta täältä ja Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n sivustolta täältä sekä täältä.

 

Vertaistukipalveluita voi tiedustella Harvinaiskeskus Noriosta. Ylläpidämme mm. vertaistukirekisteriä.
Vertaistukipalvelut puh. 044 7700 146

Harvinaiskeskus Norion perinnöllisyyshoitajaan voi ottaa yhteyttä, kun haluaa keskustella perimään tai harvinaissairauksiin liittyvistä asioista.
Perinnöllisyyshoitajan palvelut puh. 044 5765 439

Tietoa Kehitysvammaisten Tukiliitosta

Aiheesta muualla

Blogi: Sinä olet ihme- Hilman tarina

Trisomy 18 Foundation
The Chromosome 18 Registry & Research Society
Support Organization for Trisomy

Facebookista löytyy hakusanalla "Trisomia-18/-13 (vastaavat poikkeavuudet)" suljettu keskusteluryhmä oireyhtymää sairastavan läheisille. Facebookista löytyy hakusanalla "Trisomy 18" myös kaksi suljettua englanninkielistä keskusteluryhmää: "Rare Trisomy Parents (was T18 Mommies)" ja "T18 Edwards Syndrome Families & Support - Trisomy 18". Jäseneksi ryhmiin pääsee pyytämällä ryhmien jäsenyyttä.

Facebookista löytyy myös avoin englanninkielinen keskusteluryhmä "Trisomy 18", josta saa lisätietoa ja vertaistukea oireyhtymästä.

Lähteet

Orpahnet: Trisomy 18
NHS Choices: Edwards’ syndrome, Trisomy 18 (huom. teksti saatavilla sivuston kautta myös ruotsiksi)

Harvinaiskeskus Norio

Kornetintie 8, 00380 Helsinki

044 5765 439

Harvinaiskeskus Norio
Noriokeskus