7q36-deleetiot

HARVINAISKESKUS NORIO LYHYT DIAGNOOSIKUVAUS | Diagnoosikuvaukset ovat yleiskatsauksia, joten ne eivät välttämättä kata kaikkia oireita, joita kyseiseen harvinaissairauteen tai oireyhtymään voi liittyä. Yksilöllisten erojen vuoksi kaikkia kuvauksessa mainittuja oireita ei välttämättä esiinny jokaisella. Diagnoosikuvaukset eivät korvaa terveydenhuollon ammattilaisten antamaa tietoa, eikä niitä pidä käyttää diagnostiikan tai hoidon perusteena.

7q36-deleetiot

Harvinaiskeskus Norio

Lääketieteen toimittaja Johanna Rintahaka, Norio-keskus 23.6.2021
 
7q36 deletions

 

Lyhyesti

Kromosomin 7q36-deleetioissa, kromosomin numero 7 pitkästä käsivarresta (q), puuttuu perimäainesta kromosomiraidan 36 alueelta. Deleetion eli häviämän koko voi vaihdella, millä voi olla vaikutus deleetion aiheuttamiin oireisiin. Usein mitä suuremmasta geneettisen materiaalin häviämästä on kyse, sitä vaikeampi oirekirjo on. Oirekuva vaihtelee huomattavasti 7q36-deleetioissa. Eräitä 7q36-deleetioon liittyviä piirteitä voivat olla mm. seuraavat; syömisongelmat, oppimisvaikeudet, keskushermoston rakenteelliset muutokset, joihin voi liittyä esimerkiksi mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä ja/tai etuaivojen jakautumattomuutta sekä selkäytimen rakennepoikkeavuutta. Lisäksi virtsa- ja sukupuolielinten rakennepoikkeavuudet ovat mahdollisia. Oirekirjossa on suurta yksilöllistä vaihtelua.

Oireet ja löydökset

Usein raskaus sujuu normaalisti. Raskaudenaikaisissa ultraäänitutkimuksissa voi kuitenkin tulla esiin mahdollisia elinten rakennepoikkeavuuksia. Vastasyntyneellä todetaan usein syömisongelmia, kuten haluttomuutta syödä, vaikeutta imeä ja taipumusta oksentaa. Nielemisrefleksi voi olla heikko ja syöminen hidasta. Vauvan voi olla myöhemmin myös vaikea oppia kiinteille ruoille. Syömiseen liittyvät ongelmat voivat hidastaa kasvua ja jatkua myös aikuisuudessa. Kromosomin 7q36-alueen deleetion koosta riippuen vauvalla voi olla myös hengitysvaikeuksia.

Laaja kromosomin 7q36-deleetio voi johtaa rakenteellisiin ja toiminnallisiin poikkeavuuksiin mm. paksusuolen sekä virtsa- ja sukupuolielinten alueilla. Tämä voi aiheuttaa ummetusta ja virtsatieinfektioita. Lisäksi lapsella voi olla hankaluutta tuntea virtsarakon täyttyminen, minkä vuoksi kuivaksi oppiminen voi tapahtua tavanomaista myöhemmin. Suurin osa tarvitsee säännöllisen ummetuslääkehoidon.

Selkäytimen alaosan ristiluun kehittymättömyys voi aiheuttaa Currarino oireyhtymän. Selkäytimen alaosan mahdolliset rakennepoikkeavuudet voivat johtaa myös kömpelyyteen ja tasapainon ylläpitämisen vaikeuksiin. Kolmasosalla selkäytimen alaosan rakannepoikkeavuus on kuitenkin täysin oireeton. Yksilöllinen oirekirjo on siis laaja.

Motoristen eli liikkeiden hallintaan liittyvien taitojen, kuten istumaan, ryömimään ja kävelemään oppiminen viivästyy. Liikuntakyky vaihtelee yksiöstä toiseen. Hienomotoriikka voi olla haasteellista. Esimerkiksi käsien käyttö voi olla puutteellista ja kömpelöä, mikä voi vaikeuttaa mm. pukeutumista ja syömistä. Fysioterapiasta on monelle hyötyä. Riittävä liikunta ja ravinto ehkäisevät myös ummetusta.

Usein lapsen puheen oppiminen viivästyy. Puheen oppimiseen tarvitaan tavanomaista enemmän aikaa, ja puheenkehitys voi jatkua myöhäiseen teini-ikään saakka. Puheenopettelua voi hankaloittaa keskikasvojen rakenteelliset poikkeavuudet tai kielen ja kasvolihasten käytön haasteet. Lapset ovat sosiaalisia ja innokkaita kommunikoimaan. Siksi puheterapiasta on paljon hyötyä lapsen puheen ja muiden kommunikointitaitojen kehittymisen tukemiseksi.

Monet lapset oppivat lukemaan, mutta joidenkin sanojen tunnistaminen voi olla vaikeaa. Mahdolliset oppimisvaikeudet vaihtelevat lievästä vaikeisiin.

Henkilöitä, joilla on kromosomin 7q36-deleetio, on luonnehdittu huumorintajuisiksi ja heillä on hyvä muisti.

Oireyhtymän syy, periytyvyys ja yleisyys

Kromosomin 7q36-deleetioiden oireet johtuvat perimäaineksen puuttumisesta kromosomin 7 pitkän käsivarren (q) alueella 36. Yleensä kromosomin 7q36-deleetio on syntynyt sattumalta, de novo, hedelmöitykseen osallistuneen sukusolun kypsyessä tai pian hedelmöityksen jälkeen. Tällaisen de novo-mutaation ollessa kyseessä, vanhemmilta, eikä muiltakaan suvun jäseniltä, löydetä vastaavaa deleetiota perimästä. Sukusolumosaiksimin mahdollisuutta ei kuitenkaan pystytä poissulkemaan vanhempien perimäntutkimuksissa. Lisää sukusolumosaikismista voit halutessasi lukea lisää Harvinaiskeskus Norion sivuilta täältä

Joskus harvinaisissa tapauksissa oireyhtymä on periytynyt lapselle hänen toiselta vanhemmaltaan, joka useimmiten on ollut tietämätön kromosomipoikkeavuuden kantajuudestaan. Kromosomimuutosten kantajuuteen voit halutessasi perehtyä lisää Harvinaiskeskus Norion sivuilta täältä. Kromosomimuutoksen kantajuutta voi selvittää perinnöllisyyslääkärin vastaanotolla. Jos oireyhtymä on periytynyt, perheellä on kaikissa seuraavissa raskauksissa kohonnut todennäköisyys oireyhtymän uusiutumiseen.

Diagnoosi ja hoito

Oireyhtymä diagnosoidaan kliinisten oireiden ja kromosomianalyysin perusteella.

Oireyhtymään ei ole parantavaa hoitoa, vaan jokaista potilasta hoidetaan hänellä ilmenevien oireiden mukaisesti. Fysio-, puhe- ja toimintaterapiasta on hyötyä.

Eliniän ennuste

Eliniän ennusteesta ei ole oireyhtymän harvinaisuuden vuoksi luotettavia tietoja. Oireiden vaikeusaste vaikuttaa koettuun hyvinvointiin.

 

Vertaistukipalveluita voi tiedustella Harvinaiskeskus Noriosta. Ylläpidämme mm. vertaistukirekisteriä.
Vertaistukipalvelut puh. 044 7700 146


Harvinaiskeskus Norion perinnöllisyyshoitajaan voi ottaa yhteyttä, kun haluaa keskustella perimään tai harvinaissairauksiin liittyvistä asioista.
Perinnöllisyyshoitajan palvelut puh. 044 5765 439

Tietoa Kehitysvammaisten Tukiliitosta
 

Facebookista löytyy hakusanalla "7q36 deletion" ainakin kaksi englannin kielestä ja suljettua keskusteluryhmää niille perheille, joita oireyhtymä koskettaa: "7q36 Terminal Deletion" ja "7q36 Rare Chromosome Disorder". Jäseneksi ryhmiin pääsee pyytämällä ryhmien jäsenyyttä.

Facebookissa on sivusto Ainutlaatuiset Info, joka välittää tietoa harvinaisista kromosomipoikkeavuuksista. Facebookissa Ainutlaatuisilla on myös perheille tarkoitettu oma suljettu ja salainen keskusteluryhmä. Halutessasi voit liittyä keskusteluryhmään lähettämällä viestin Info-sivun ylläpitoon.

Lähteet

Orphanet: Distal monosomy 7q36
Unique: 7q36 deletions

Harvinaiskeskus Norio

Paciuksenkatu 19, 00270 Helsinki

044 5765 439

Harvinaiskeskus Norio
Noriokeskus