Artikkeli

”Pohdiskellaan periytymistä” –lastenkirja tekee periytymistavoista tuttuja kaikenikäisille

Uusi lastenkirja tekee yleisimmät periytymistavat tutuiksi kaikenikäisille ja herättelee monipuolisella tarinallaan ja värikkäillä kuvillaan keskustelua monista teemoista, joista on usein vaikea puhua.

”Idea ja tarve kirjalle on tullut asiakkailtamme. Olen työssäni vuosien varrella pohtinut useiden vanhempien kanssa, kuinka periytymisestä voisi puhua harvinaissairaiden lasten, heidän sisarustensa ja muiden lähipiirin lasten kanssa. Nämä asiat ovat usein hankalia aikuisillekin ja tällaiselle kirjalle on ollut kova tarve”, kertoo Harvinaiskeskus Norion perinnöllisyyshoitaja Ulla Parisaari. Hän on toinen kirjan kirjoittajista ja vastannut kirjan asiaosuuksista. Kirjan houkuttelevan ja monipuolisen tarinan on luonut Sanna Kalmari ja tarina herää eloon kuvataiteilija Ilona Partasen upealla, värikkäällä kuvituksella.

Nyt julkaistava kirja on tekijäkolmikon kolmas yhteinen teos. Kirjan päähenkilöt, Emma ja Joonas, ovat tuttuja jo kahden aiemman lastenkirjan sivuilta. Vuonna 2015 julkaistu Leivotaan ihminen tarjoaa perustietoa ihmisen perimästä ja vuonna 2018 julkaistu Ihmetellään kromosomeja keskittyy kromosomeihin ja niissä oleviin muutoksiin. ”Kaikki kirjat ovat syntyneet tarpeesta tarjota lapselle tietoa erilaisuudesta ja perimästä. Asioista, joista voi olla vaikea puhua, vaikka ne koskettavat meitä kaikkia. On ollut hienoa luoda innostavaa ja helppoa tarinaa usein vaikeilta tuntuvien asioiden ympärille”, kuvaa kirjan tarinan luonut Sanna Kalmari. Pohdiskellaan periytymistä -lastenkirjassa asiaa on paljon, sillä periytymistapojen kuvaaminen vaatii väistämättä paljon sanoja. Kirjassa keskitytään peittyvään, vallitsevaan ja X-kromosomissa periytymiseen. ”Tässä kirjassa korostui se, että vaikeiden asioiden ympärille saatiin luotua keveyttä ja myös muita teemoja. Kirja sijoittuu suomalaiseen luontoon ja kuvituksessa on paljon ihania yksityiskohtia. Päähenkilöt Emma ja Joonas ovat perheineen harvinaista, perinnöllistä sairautta sairastavien lasten perheiden kurssilla, jossa he kohtaavat uusia ihmis- ja eläinystäviä. Halusin nostaa kirjassa näkyväksi myös kurssilla toteutuvan vertaistuen erityisesti lasten näkökulmasta. Toivon, että kirja rohkaisee kaikkia perheenjäseniä puhumaan paitsi periytymistavoista, myös sairauksien ja vammojen herättämistä tunteista”, Sanna Kalmari kertoo.    

Ulla Parisaaren mielestä kirja sopii monen ikäisille: ”Pieni lapsi ei vielä välttämättä ymmärrä asiaosuuksia, mutta voi keskittyä kuviin ja tarinaan. Lapsen kasvaessa myös kysymykset lisääntyvät. Kouluikäinen lapsi tarvitsee usein jo paljon enemmän tietoa. On hienoa, jos silloin voi avata tämän kirjan ensimmäisen kerran tai jo ties kuinka monennen, jos kirjan kuvat ja tarina ovat tulleet tutuiksi jo pienestä saakka. Nuorisolle tarina voi tuntua liian yksinkertaiselta, mutta tietoaukeamat kiehtovilta. Jos tuntuu, että kirjan herättämistä ajatuksista tai kysymyksistä haluaa keskustella ammattilaisen kanssa, me Harvinaiskeskus Noriossa tarjoamme monenlaista tukea kaikille, joita harvinaiset sairaudet jollain tavalla koskettavat.” 

Kirja julkaistaan Harvinaiskeskus Norion Facebook-livelähetyksessä maanantaina 25.1.2021 klo 15.00.

Kirjaan PDF-versioon voi tutustua täällä ja sen voi tilata Kehitysvammaisten Tukiliiton verkkokaupasta.

Lisätietoja:

Sanna Kalmari
sanna.kalmari@tukiliitto.fi
p. 044 7700 146

ja 

Ulla Parisaari
ulla.parisaari@tukiliitto.fi
p. 044 5765 439

<

Lisää uutisia