Rusto-hiushypoplasia

Kysymys: Syöpäriski

Lähetetty: 28.4.2015
Nimimerkki: Sattumaako vain

Perheessämme on normaalikasvuiset vanhemmat. Lapsista kolmella on rusto-hiushypoplasia, johon liittyy lisääntynyt alttius pahanlaatuisille kasvaimille.

Kaksi lapsista on normaalikasvuisia, joista toisella on 25-vuotiaana todettu papillaarinen  kilpirauhaskarsinooma ja nyt 63-vuotiaana kohdun runko-osan syöpä.

Onko tutkimustietoa siitä, että voiko myös geenin mahdollisella kantajalla olla lisääntynyt syöpäriski?

Vastaus

Lähetetty: 2015
Vastaaja: Sirpa Ala-Mello, perinnöllisyyslääkäri

Hyvä Sattumaako vain,

lähtökohtaisesti voidaan ajatella niin, että peittyvästi periytyvän sairauden geenivirheenkantajat ovat terveitä. Rusto-hiushypoplasiaan liittyy lisääntynyt riski pahanlaatuisille sairauksille. Tutkimustietoa kantajuuteen liittyvästä syöpäriskistä ei ole käytettävissä ja sellaisen tutkimuksen järjestäminen käytännössä olisikin haasteellista.  Mainitsemiasi sisarusten syöpiä en kantajuuteen yhdistäisi. Huomionarvoista on, että vanhemmat ovat varmuudella kantajia ja kantajuutta suvuissa on heidän esi-isilläänkin.


Kysymys:  Lyhytkasvuisuus

Lähetetty: 6.5.2011
Nimimerkki: 120cm

Hei. Olen 23-vuotias nainen ja poden kovaa vauvakuumetta. Olen lyhytkasvuinen ja sairauden nimi tod. näk. rustohiushypoplasia. Olen ainut suvussa, jolla tämä sairaus on (ainakin lähisuku).

Sairauttani ei ole tutkittu pahemmin, muistan kun kieltäydyin lapsena verikokeesta, jolla oltaisiin selvitetty miksi olen lyhyt. En muista sairaalakäyntejä sairauteni takia.

Lyhytkasvuisten nettisivuilt olen lukenut jonkin verran sairaudestani ja sen perusteella rustohiushypoplasia on peittyvästi periytyvä.

Pystytäänkö jotenkin selvittämään kuinka todennäköistä on, että minun lapseni ovat lyhytkasvuisia? Tulevien lasten isä (nyk. avopuolisoni) on normaalipituinen.

Vastaus

Lähetetty: 10.5.2011
Vastaaja: Riitta Salonen-Kajander, perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri

Hei nimimerkki 120 cm,

Rustohiushypoplasia on peittyvästi periytyvä. Se tarkoittaa sitä, että lapsen on saatava tämän kasvuhäiriön perintötekijä muuttuneena (geenivirhe eli mutaatio) molemmilta vanhemmiltaan ennen kuin lyhytkasvuisuus ilmenee. Jos siitä on kohdallasi kyse, molemmat geeniparin geenit ovat itselläsi muuttuneet, eli lapsesi saavat sinulta aina yhden muuttuneen geenin. Jotta heillä ilmenisi tämä kasvuhäiriö, heidän pitäisi saada toinen muuttunut perintötekijä myös isältään. On aika epätodennäköistä, että näin kävisi. 

Suomalaisessa väestössä rustohiushypoplasian geenivirheen kantajia on n. 1/70 suomalaista. Jos puolisosi sattuisi olemaan Etelä-Pohjanmaalta, mahdollisuus on suurempi, arviolta 1/30-1/50. Jos puolisosi todellakin olisi geenivirheen kantaja, jokaisella lapsella perheessänne olisi aina yhtä suuri mahdollisuus saada häneltä normaali tai muuttunut geeni. Jos hän saisi normaalin geenin omasi muuttuneen geenisi lisäksi, lapsesta tulisi luustoltaan normaali geenivirheen kantaja. Jos hän saisi muuttuneen geenin myös isältään, hänellekin tulisi kasvuhäiriö, rustohiushypoplasia. Sen uusiutumisriski lapsillanne olisi siis ½ x 1/70 eli 1/140. Siis reilusti alle yhden prosentin.

Rustohiushypoplasiaa aiheuttava geeni tunnetaan, ja on hyvinkin todennäköistä, että verinäytteestäsi voidaan varmistaa diagnoosin paikkansapitävyys. Myös miehesi mahdollinen geenivirheen kantajuus voidaan tutkia ja parhaassa tapauksessa sulkea pois hyvin suurella todennäköisyydellä. Jos haluaisitte näitä tutkimuksia, voitte pyytää lähetteen oman yliopistosairaalanne perinnöllisyyspoliklinikalle perinnöllisyysneuvontaan. Sen avulla suljettaisi pois sekin mahdollisuus, että kyseessä olisi kuitenkin joku muu, vaikka vallitsevasti periytyvä kasvuhäiriö, jonka uusiutumisriski lapsissasi olisi suurempi.


Kysymys: Lyhytkasvuisuus

 

Lähetetty: 5.1.2011
Nimimerkki: Nea

Olen suvussamme ainut lyhytkasvuinen (rustohiushypoplasia) ja olen raskaana. Mies on normaalipituinen ja nyt mietimme kuinka todennäköistä on, että tuleva lapsemme on myös lyhytkasvuinen?

Vastaus

Lähetetty: 7.1.2011
Vastaaja: Mirja Somer, Perinnöllisyyslääkäri

Hyvä Nea,

Mahdollisuus siihen että tuleva lapsenne olisi lyhytkasvuinen on pieni. Näin voisi tapahtua vain, jos lapsen isä sattuisi kantamaan rustohiushypoplasiaa aiheuttavaa geenivirhettä, vaikka hän onkin normaalipituinen.

Tätä geenivirhettä kantaa suomalaisessa väestössä keskimäärin yksi 76 henkilöä kohden. Todennäköisyys kantaa geenivirhettä vaihtelee kuitenkin suuresti eri puolella Suomea, niin että kantajuus on todennäköisempää niillä jotka ovat kotoisin Etelä-Pohjanmaalta, Pohjois-Savosta tai Kymenlaaksosta. Etelä-Pohjanmaalla kantajia on eniten, yksi 29:stä henkilöstä.
Siinä harvinaisessa tapauksessa, että mies sattuisi olemaan kantaja, olisi teillä jokaisessa raskaudessa yhtä suuri mahdollisuus siihen, että lapsi on lyhytkasvuinen kuin siihen että hän on normaalipituinen.


 

Norio-alatunnisteen-logo.png

Kornetintie 8
00380 Helsinki

Puh. 020 638 5533

Fax. 09 645 018
norio-keskus(at)rinnekoti.fi
Näytä kartalla

 

Kehitä kanssamme Norio-keskuksen sivuja

Keräämme palautetta Norio-keskuksen kotisivuista pystyäksemme kehittämään niitä käyttäjien toiveiden suuntaan. Vastaaminen vie noin 5 minuuttia ja kysymyksiin vastataan anonyymisti. Mikäli käyt sivuilla usein ja eri tarkoitusten vuoksi, vastaa siitä näkökulmasta, joka sinulla on tällä hetkellä sivuilla vieraillessasi. Kiitos osallistumisestasi!